^Back To Top


Прилог о Библиотеци поводом

МЕЂУНАРОДНЕ СЕДМИЦЕ КЊИГЕ

Jавна  установа Народна библиотека „Просвјета“ Рудо налази се у просторијама Дома културе (Трг слободе бр. 1). Дјелује у оквиру библиотечке мреже, на подручју које покрива матична библиотека у Фочи

Као ЈУНБ „Просвјета“ регистрована је 2011. године , а под именом Народна библиотека „Просвјета“ , издвојена је из бившег „Дома културе, сада Центра за културно-просвјетну дјелатност  јула мјесеца 1998.

Рад библиотеке регулисан је Законом о библиотечкој дјелатности Републике Српске,  а надлежно министарство је Министарство просвјете и културе Републике Српске.

Оснивач библиотеке је општина Рудо, која покрива дио материјалних трошкова неопходних за њен рад.

Библиотека у Рудом има релативно дугу традицију, а њено постојање забиљежено је у документима 1939 године, као „Читаоница и књижница Соколске чете Соколовићи“ у Рудом.  Велику заслугу за њено отварање и рад, између осталих имао је прота Славко Поповић, тадашњи руђански парох.

Рад библиотеке и читаонице обновљен је 1960. године у оквиру Дома културе у Рудом. Тадашња библиотека била је смјештена у бившем Соколском дому „Свети Сава“, који је срушен 1971, када је на његовим темељима саграђен садашњи Дом културе у којем је смјештена и библиотека са читаоницом.

У том периоду изузетан допринос  у раду библиотеке дала је библиотекарка  Жарка Мићовић.

ЈУ Народна библиотека „Просвјета“ данас  располаже са књижним фондом од око 24 000 књига и нажалост нема адекватан читаонички простор.

Посебну вриједност у књижном фонду библиотеке представља завичајна збирка књига, која је и дигитализована.

 

Библиотека има своју званичну интернет презентацију на адреси www.bibliotekarudo.com

На мрежи

We have 75 guests and no members online

Колико познајете Рудо?

Линкови


 

Сва права задржана. 2014. Народна библиотека "Просвјета" Рудо