^Back To Top


Jавна  установа Народна библиотека „Просвјета“ Рудо налази се у просторијама Дома културе (Трг слободе бр. 1). Дјелује у оквиру библиотечке мреже, на подручју које покрива матична библиотека у Фочи

Као ЈУНБ „Просвјета“ регистрована је 2011. године , а под именом Народна библиотека „Просвјета“ , издвојена је из бившег „Дома културе, сада Центра за културно-просвјетну дјелатност  јула мјесеца 1998.

Рад библиотеке регулисан је Законом о библиотечкој дјелатности Републике Српске,  а надлежно министарство је Министарство просвјете и културе Републике Српске.

Оснивач библиотеке је општина Рудо, која покрива дио материјалних трошкова неопходних за њен рад.

Библиотека у Рудом има релативно дугу традицију, а њено постојање забиљежено је у документима 1939 године, као „Читаоница и књижница Соколске чете Соколовићи“ у Рудом.  Велику заслугу за њено отварање и рад, између осталих имао је прота Славко Поповић, тадашњи руђански парох.

Рад библиотеке и читаонице обновљен је 1960. године у оквиру Дома културе у Рудом. Тадашња библиотека била је смјештена у бившем Соколском дому „Свети Сава“, који је срушен 1971, када је на његовим темељима саграђен садашњи Дом културе у којем је смјештена и библиотека са читаоницом.

У том периоду изузетан допринос  у раду библиотеке дала је библиотекарка  Жарка Мићовић.

ЈУ Народна библиотека „Просвјета“ данас  располаже са књижним фондом од око 24 000 књига и нажалост нема адекватан читаонички простор.

Посебну вриједност у књижном фонду библиотеке представља завичајна збирка књига, која је и дигитализована.

 

Библиотека има своју званичну интернет презентацију на адреси www.bibliotekarudo.com

На мрежи

We have 67 guests and no members online

Линкови


 

Сва права задржана. 2014. Народна библиотека "Просвјета" Рудо